- Haberler
- Kripto Para
- Avrupa Birliği, dijital euro’yu 2024 seçimleri öncesi gündemine aldı
Avrupa Birliği, dijital euro’yu 2024 seçimleri öncesi gündemine aldı
- Haber Merkezi
- 16.12.2022 - 10:31
- Güncelleme : 16.12.2022 - 10:31
Anlaşma kapsamında 2024 yılından önce yürürlüğe alınması beklenen 164 yasa tasarısı bulunuyor. Bunlardan biri ise merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilgili.
Bu gelişme, Avrupa’nın dijital euro çıkarma konusunda kararlığını bir kez daha ortaya koydu. Avrupa Komisyonu'na bağlı bir sözcü ise CBDC ile ilgili detay vererek komisyonun önümüzdeki yılın ilk yarısında dijital euro ile ilgili bir teklif sunacağını söyledi.
Avrupa Birliği’nin öncelikli gündem maddelerinin arasında dijital euro haricinde bölgede kripto endüstrisini ilgilendirecek başka konular da var. Bunlar arasında kara para aklamayı önleme tedbirleri bulunuyor. Üzerinde tartışılan düzenleme paketi, merkezsiz finans (DeFi) uygulamaları, merkezsiz otonom organizasyonlar (DAO) ve NFT’leri de kapsıyor.
Avrupa birliği, dijital euro için prototip çalışmalarına devam ediyor
Avrupa Birliği otoriteleri, bu anlaşmaya göre 2024’ten önce dijital Euro’nun piyasaya sürülüp sürülmeyeceği yönünde bir karar verecek. Şu an çalışmalar devam ederken Avrupa Merkez Bankası, birçok şirket ile beraber çalışarak bir prototip oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.
CBDC ile ilgili mevcut yol haritasında prototipin 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Ardından Avrupa Komisyonu tarafından dijital euro tasarımının parlamentoya sunulması bekleniyor. Sonuç olarak Avrupa Birliği, 2023 yılı sonunda bölgenin bir dijital para birimine ihtiyacı olup olmadığı konusunda son kararını verecek.
Avrupa’da öncelik kripto endüstrisini kontrol altına alacak tasarıyı hayata geçirmek
Avrupa Birliği’nin önceliği ise giderek ana akımla daha entegre hale gelen kripto sektörü için daha net yasalar çıkararak endüstriyi kontrol altına almak. Ancak devamlı genişleyen ve yeni bir teknolojiye sahip bu finans sektörünü anlamak ve denetlemek için yeterli bilgi birikimine sahip istihdam eksikliği, düzenlemelerin önündeki en büyük engel olarak yorumlanıyor.
Bu kapsamda oluşturulan en kapsamlı yasa taslağı olan MiCA’nın parlamento tarafından oylaması, sistemin karmaşık olması, tasarının birliğe dahil ülkelerin ana dillerine çevrilme zorunluluğu gibi gerekçelerle 2023’ün ilk çeyreğine ertelendi. Bu da yasanın onay sonrası yürürlüğe girme zamanını 2024 yılının ilk aylarına ötelenmesi anlamına geliyor.