- Haberler
- Kripto Para
- Bitcoin için “Mayısta sat” geçerli mi?
Bitcoin için “Mayısta sat” geçerli mi?
- Haber Merkezi
- 2.05.2023 - 16:30
- Güncelleme : 2.05.2023 - 16:30
Mayıs ayında piyasalarda genellikle belirsizlik hakim olduğunda seviyeler yüksekken hisselerin satılması anlamına gelen ‘Sell in may and go away’ (Mayısta sat ve uzaklaş) terimi küresel hisseler için geleneksel bir hal aldı.
Borsada nisan ayı sona ererken, yatırımcılar arasında bu yaygın olan deyiş de yeniden canlanıyor. Bu aksiyon, trader ve yatırımcılar için yılın en kötü altı ayının başlangıcını işaret etmek için kullanılıyor. S&P 500 endeksinin (SPX) kötü performansı nedeniyle, “Mayısta sat”, önümüzdeki altı ayı görmezden gelmeyi ve ekim ayında tekrar geri dönmeyi öneriyor.
Bitcoin mayıs aylarında nasıl performans sergiledi?
Bitcoin’in fiyatının son zamanlarda borsadan ayrışması nedeniyle, mevcut krizlerin kripto para üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı. Bazı analistler, borsanın cansız büyümesinin “Mayısta sat” trendi yeniden canlanırken Bitcoin’in lehine olabileceğini söylüyor. Bitcoin’in geçmiş yıllardaki mayıs ayı hareketlerine göz attığımızda ise 2017 yılı Bitcoin tarihinin en dikkat çekici yıllarından biri oldu. Bir numaralı kripto para, bugüne kadarki en iyi mayıs ayı performansını 2017 yılında kaydetti. Buna karşın en kötü mayıs ayını ise yüzde 35 düştüğü 2021’de yaşadı. Genel olarak bakıldığında Bitcoin, 2013’ten bugüne kadar geçen 10 mayıs ayının beşinde düşerken beşinde ise yükseldi. Bu durum, “Mayısta sat” fenomeninin Bitcoin için her zaman geçerli olmadığını ortaya koyuyor.
Aşağıda Bitcoin’in 2013’ten 2022’ye yıl yıl mayıs ayı performansları yer alıyor:
- 2013: %8.56 düşüş
- 2014: %39.87 yükseliş
- 2015: %3.09 düşüş
- 2016: %18.62 yükseliş
- 2017: %70.20 yükseliş
- 2018: %18.93 düşüş
- 2019: %62.22 yükseliş
- 2020: %9.49 yükseliş
- 2021: %35.37 düşüş
- 2022: %15.61 düşüş.
Bitcoin’in stratejisi hisse senetleri gibi değil
Bitcoin’in performansı büyük ölçüde volatiliteden etkileniyor ve her yıl farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, “Mayıs’ta sat, uzaklaş” stratejisi Bitcoin gibi kripto paralar için daima doğru olmayabiliyor.
Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, hisse senetlerinin geçmişte bu zaman diliminde oldukça kötü performans gösterdiğini, SPY’nin tarihsel olarak ortalama sadece yüzde 1.7 ile en az büyümenin yaşandığı dönem olduğunu kaydetti.
Bitcoin’e bakıldığında geçmişteki fiyatı sadece borsadaki düşüşe değil bankacılık krizine de oldukça şaşırtıcı bir tepki vermişti.
Yılın ilk çeyreğinde çöken bankalar başlangıçta hisse senedi ve kripto para piyasasını toplu olarak aşağı çekerken Bitcoin kısa süre sonra yükselmeye başlayarak on gün içinde yüzde 40 oranında değer kazandı.
Bunun nedeni, 2022’nin sonlarına doğru Bitcoin’in borsadan ayrışarak “güvenli varlık” statüsünü ve altına benzer “enflasyondan korunma aracı” özelliğini yeniden kazanmış olması. Bitcoin bu hafta First Republic Bank’ın iflas ettiğine ilişkin haberlere rağmen neredeyse yüzde 8 oranında yükseldi.
“Bitcoin, hisse senedi piyasasından yatırımcı çekebilir”
Analist Aaryamann Shrivastava’ya göre bu sebepten dolayı “Mayısta sat” olgusu gerçekleştikçe ve borsanın performansı düşük kalmaya devam ettikçe, Bitcoin’in değerlemesi hisse senedi piyasasından trader’lar ile yatırımcıları çekebilir.
Analiste göre Bitcoin arzının kârlılığı da yüzde 74 ile oldukça düşük. Son dört ay içinde 12 ayın en yüksek kârlılığına ulaşılmış olsa da piyasada bir zirve görülmeden önce daha fazla genişleme mümkün.
Mevcut arzın yüzde 95’inden fazlasının kâra geçmesi genellikle piyasanın zirveye ulaştığına ve satış çılgınlığının başladığına işaret ediyor. Shrivastava’ya göre o zamana kadar BTC’nin kazanç grafiği iyi durumda.
Shrivastava, söz konusu makroekonomik faktörler göz önünde bulundurulduğunda, piyasa performansının grafiksel gösterimindeki potansiyel yükseliş eğilimlerini referans vererek, Bitcoin’in değerinde bir artış yaşanacağını söyledi. Alternatif kripto para birimlerine doğru önemli bir kayma olmadığı ve Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin mevcut yüzde 48,63 seviyesinden yüzde 40’ın altına düşmesine neden olmadığı sürece, söz konusu senaryo Shrivastava’ya göre geçerli olacak.
Bitcoin’de bir “yaz durgunluğu”
Almanya merkezli finans kurumu Deutsche Digital Assets (DDA) de Bitcoin için mevcut tüm fiyat verilerini kullanarak, zaman içinde aylık, günlük ve hatta saatlik performans modellerini analiz etti.
DDA’nın paylaştığı grafiğinde BTC/USD fiyat verileri mevcut olduğundan ocak ayından aralık ayına kadar aylara göre ortalama aylık performans gösterildi. Sonuçlar, mayıs ayının 2011’den bu yana ortalama yüzde 22.1 ile ortalamanın üzerinde getiri sağladığını ortaya çıkardı. Genel olarak, nisan, mayıs, ekim ve kasım aylarının Bitcoin’de pozisyon almak için tarihsel olarak en iyi aylar olduğu belirtildi.
Buna karşılık, hazirandan eylüle kadar olan aylarda ise tarihsel olarak en zayıf Bitcoin performanslarının görüldüğü kaydedildi. Dolayısıyla, kripto paralarda, özellikle de Bitcoin’de bir “yaz durgunluğu” durumu söz konusu oluyor. Sonuçlar kripto para yatırımcılarının en azından haziran ayına kadar Bitcoin pozisyonlarını korumaları ve “mayıs sonunda satmaları” gerektiğini gösteriyor.
DDA, örnek olarak temel bir alım satım stratejisi de vererek, hazirandan eylüle uzanan yaz aylarının başlangıcından önce Bitcoin’de alınan riskin sınırlanabileceği ve bu riskin sonbaharda (ekim-mayıs) artırılabileceğini belirtti.