Bitcoin Transfer Ücretinde ‘Yanlışlıkla’ Tarihi Rekor Kırıldı
- Haber Merkezi
- 24.11.2023 - 09:55
- Güncelleme : 24.11.2023 - 09:55
Bir Bitcoin (BTC) yatırımcısının, 139,42 BTC’lik bir işlemi gerçekleştirmek için olağandışı derecede yüksek bir işlem ücreti olarak 83 BTC (yaklaşık 3,1 milyon dolar) ödediği bildirildi.
Bu olay, kripto para biriminin tarihindeki en yüksek işlem ücretlerinden biri olarak kaydedildi ve geniş çapta topluluk tepkisine neden oldu.
Alıcı cüzdanın sadece 55,77 BTC aldığı bilgisi, transfer ücretinin toplam işlem değerinin yarısından fazlasını oluşturduğunu gösteriyor. Bu durum, birçok kişinin olayın muhtemelen bir insan hatası sonucu gerçekleştiğine dair spekülasyon yapmasına neden oldu.
Bazı on-chain analistler, bu durumun Ücretle Değiştirme (Replace-By-Fee ya da RBF) politikasının bir sonucu olabileceğini öne sürdü.
RBF, kullanıcıların onaylanmamış işlemleri daha yüksek bir işlem ücretiyle değiştirebilmelerine olanak tanır. Analizler, son RBF değişikliğinin işlem ücretini 12,5 BTC artırdığını ve toplam maliyete %20 eklediğini gösteriyor.
Bir kripto geliştiricisi, kullanıcının RBF işlemlerinin iptal edilemeyeceğini bilmeyebileceğini ve yanlışlıkla böyle bir işlem yapmış olabileceğini öne sürdü.
Madencilik havuzu Antpool ödül aldı
Madencilik havuzu Antpool, Bitcoin bloğu 818087’nin madenciliğini yaparak, işlem için önemli bir madencilik ödülü aldı. İlgili hesabın, bu büyük transferi gerçekleştirmeden birkaç dakika önce oluşturulduğu belirlendi.
Antpool’un sahibi Bitmain’den konuyla ilgili henüz bir resmi açıklama yapılmadı. Antpool ve Foundry USA, son zamanlarda Bitcoin bloklarının büyük bir kısmının madenciliğini yaparak dikkat çekiyorlar.
Yüksek işlem ücretlerinin kaydedilmesi madencilik havuzları için yeni bir olay değil. 2016 yılında, 291 BTC’lik işlem ücreti, kaydedilen en yüksek işlem ücreti olarak belirlenmişti. Ancak bu durum, dönüştürüldüğünde ödenen en büyük miktar olma özelliğini taşıyor.
Örneğin, Eylül ayında Paxos, 2000 dolar değerindeki bir varlığın transferi için 500.000 dolarlık bir işlem ücreti ödedi. Şirket bu ödemenin onaylandığına dair bir açıklama yaptı ve tüm kullanıcı fonlarının güvende olduğunu belirtti. Bu olayda PayPal’ın sorumlu olmadığı açıklandı.
On-chain verilere göre, bu hata sonrası tutar, blockchain altyapı firmasına iade edildi. F2Pool tarafından alınan karar sonrasında, Bitcoin madenciliği topluluğu, benzer bir durumda ne yapacaklarını tartıştı ve birçok kullanıcı şaka yollu olarak paranın tüm kullanıcılara dağıtılmasını önerdi.
Geçmişte hatalar nedeniyle kaybedilen varlıklar olsa da, çoğu durumda madencilik havuzları kullanıcıların fonlarını geri kazanmalarına yardımcı olur.
2019’da, Ethereum madencilik havuzu Sparkpool, bir kullanıcıya 400.000 dolarlık işlem ücreti nedeniyle kaybedilen fonların yarısının geri alınmasında yardımcı olmuştu.